Olimpiadele Kaufland

 

   COMPETIȚIA „OLIMPIADELE KAUFLAND”

                                                     Autor prof. Radu Daniela

 

         Liceul nostru participă în acest an școlar, sub îndrumarea d-nei prof. Vakulovski Carmina, la competiția „Olimpiadele Kaufland”, organizată cu prilejul împlinirii a 10 ani de activitate a acestei firme în România.

         Membrii Catedrei de Fizică și Chimie, împreună cu Dir. prof. Cioc Niculae, au organizat două sesiuni de educare și informare a elevilor în perioada decembrie 2015-ianuarie 2016, pentru două categorii de teme prevăzute în regulamentul competiției, astfel:

1.      La categoria „Mediu”, tema prezentată și dezbătută de elevi a fost „Protejarea resurselor planetei”. Activitatea a avut ca scop formarea unei atitudini responsabile față de mediu prin utilizarea rațională a resurselor planetei.

          Au participat la sesiune 45 de elevi, 15 de la liceu (IX T, X N, XI R, XII N), 30 de la gimnaziu, (VII A, VII B) și  cadrele didactice: prof. Radu Daniela, prof. Madan Sanda și prof. Donici George.

            Elevii au prezentat în format PPT 10 lucrări pe teme legate de:

– economisirea energiei electrice, a gazelor, a apei, a combustibililor naturali prin utilizarea rațională a resurselor;

– protejarea resurselor;

– utilizarea energiilor alternative;

– reducerea gradului de poluare.

            Strategia aleasă de organizatori s-a bazat pe flexibilitate, permițând elevilor să-și aleagă echipa, colaboratorii, temele de studiu și modul de prezentare în funcție de domeniile de interes. 

           Elevii au conștientizat că resursele naturale ale planetei sunt limitate, că exploatarea nerațională a acestora duce la epuizarea rezervelor și la creșterea gradului de poluare cu implicații majore asupra climei. Planeta este în pericol, iar economisirea resurselor constitue o metodă de protejare a planetei, aflată chiar la îndemâna elevilor.

2.       La categoria „Sport și sănătate”, tema aleasă de elevi a fost „Cumpărături inteligente”, care a avut ca scop informarea elevilor despre etichetarea alimentelor și educarea acestora pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

           La sesiune au participat cadrele didactice: prof. Madan Sanda, prof. Radu Daniela și 41 de elevi din clase diferite, 7 de la liceu (IX R, IX N, XI R) și 34 de la gimnaziu (VII A, VII B). Prof. Carmen Gherman a colaborat cu elevii la pregătirea unei lucrări.  

Un număr de 12 elevi au prezentat în format PPT, 4 lucrări pe teme legate de:

         – etichetarea alimentelor;

         – clasificarea E-urilor care apar pe etichetele produselor;

         – identificarea E-urilor nocive, sau potențial nocive pentru organismul uman;

Profesorii organizatori au ales ca strategie de desfășurare a activității jocul de rol care asigură o comunicare interactivă între elevii care au prezentat lucrări și cei care au constituit publicul.

             Elevii au aflat că nu toate produsele nealimentare și mai ales cele alimenteare sunt sănătoase, datorită prezenței în compoziția lor a unor substanțe chimice nocive sau potențial nocive. De aceea ei trebuie să citească cu atenție etichetele și să aleagă produsele cât mai puțin procesate, mai naturale, care să le asigure o creștere și o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

             Activitățile desfășurate au fost antrenante, interesante, iar strategiile alese au permis elevilor o comunicare interactivă pe marginea temelor prezentate. Mai mult, elevii de gimnaziu au realizat desene legate de aceste teme, cu care coordonatorii au organizat o miniexpoziție.

            Proiectul continuă în luna februarie cu o sesiune de invenții, proiecte inovative / soluții practice ale unor probleme ecologice, educaționale, sociale etc.

                          COMPETIȚIA ”OLIMPIADELE KAUFLAND”

SESIUNEA DE INFORMARE ȘI EDUCARE  „PROTEJAREA RESURSELOR PLANETEI”-16.12.2015

Organizatori: prof. Radu Daniela şi prof. Madan Sanda

Screenshot_1

 

SESIUNEA DE INFORMARE ȘI EDUCARE  „CUMPĂRĂTURI INTELIGENTE”-20.01.2016

Organizator: prof. Madan Sanda

Screenshot_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s